Националния съвет за саморегулация даде становището си по жалба на Община Бургас относно неморална реклама

Националния съвет за саморегулация даде становището си по жалба на Община Бургас относно неморална реклама

 

В становището си относно външната реклама на \"Агенция Фламинго\" ЕООД, управляваща магазин за възрастни в град Бургас, Етичната комисия към НСС определя въздействието на търговската комуникация като отблъскващо, според общоприетите морални норми в България

 

 

Дата, София

 

В началото на тази година в Националният съвет за саморегулация е постъпила жалба от Община Бургас относно външна реклама на \"Агенция Фламинго\" ЕООД. Оплакването в жалбата е свързано с поставени 6 броя рекламни стикера на витрината на секс шоп  с порнографско съдържание, които нарушават морала и благоприличието.

 

НСС определя въпросните рекламни стикери, съдържащи изображения на разголени женски и мъжки тела, като отблъскващи, според общоприетите морални норми в България. Съдържанието на рекламата е свободно достъпно за малолетни деца и подрастващи, затова НСС заключава, че подобни изображения и внушения показват „прекалена еротика” и са в разрез Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България.

 

НСС е отправила препоръка към \"Агенция Фламинго\" ЕООД да коригира търговската комуникация в съответствие с Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България.

 

Въпреки че според \"Агенция Фламинго\" рекламата представлява “нормално представяне на търговската дейност на търговския обект”, след консултация с Дирекция „Рекламна дейност” в гр. Бургас, фирмата своевременно е цензурирала рекламите си.

 

Всички заинтересовани страни са дали своите становища, а решенията на Етичната комисия, обосновките и текстовете от Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България, на които са базирани решенията могат да бъдат проследени тук: http://www.nss-bg.org/view_concl.php 

 

 

Контакт с НСС

  • ул."Сан Стефано" № 14, вх.Б, ет.3 - (БAKA), София 1504
  • +359 0886 695 616
  • office@nss-bg.org

КАК ДА ПОДАДЕТЕ ЖАЛБА

Всяко лице може да подаде жалба в НСС. За нас е задължение и отговорност да вземем бързо и безпристрастно отношение към вашия сигнал.
Националния съвет за саморегулация (НСС) можете да подадете два вида жалби за нарушение на:
1. Етичния кодекс - по отношение на съдържанието (подвеждане, обида, неподходяща за деца и пр.) на рекламите и другите форми на търговска комуникация или
2. Правилата за онлайн поведенческа реклама - по отношение на насочена към конкретен потребител онлайн поведенческа реклама. Що е то онлайн поведенческа реклама (ОВА) и какво да направите преди да подадете жалба, можете да научите тук.
Жалбата е молба, която посочва доказателство за нарушение или повдига въпрос за възможно нарушение, което изисква по-нататъшно проучване.

Прочети повече

Подаване на Жалба

Никога не е било по-лесно да защитите себе си и обществото от вредно съдържание в рекламите.
Ще ви отнеме няколко минути и няма да ви струва нищо.

Подай Жалба

Редовни Членове